Tehlikeli Madde Taşımacılığı Yaparken Bulundurmanız Gereken Belgeler ve Dikkat Edilmesi Gerekenler?
Tehlikeli husus nakliyeciliği güvenlik açısından yüksek bir risk düzeyine sahiptir. Tehlikeli hususlar şayet düzgün bir biçimde denetim edilmezlerse, taşıma sırasında birçok ziyana yol açabilir.
Tehlikeli Unsur Nedir? Nasıl Sınıflandırılır?
Tehlikeli unsurlar; fizikî, kimyasal yahut toksisite özellikleri nedeniyle insan, mülkiyet yahut etraf için acil tehlike oluşturabilecek özellikteki taşınabilir unsur yahut gereçlerdir. Tehlikeli özelliklerine nazaran 9 tehlikeli husus sınıfı vardır:
1.Patlayıcı Husus: Mühimmat, havai fişek vb.
2.Gazlar: Doğal gaz, aerosol vb.
3.Yanıcı Sıvılar: Aseton, akaryakıt vb.
4.Yanıcı Katılar: Kükürt, etkin karbon vb.
5.Oksitleyici Husus: Hidrojen peroksit, oksijen jeneratörü vb.
6.Zehirli Unsurlar: Siyanür, fenol vb.
7.Radyoaktif Unsurlar: Zenginleştirilmiş uranyum, izotop vb.
8.Aşındırıcı Hususlar: Sülfürik asit, sodyum hidroksit vb.
9.Çeşitli Tehlikeli Unsurlar: Çinko oksti, lityum iyon piller vb.
Tehlikeli Unsur Nakliyeciliği Yaparken Bulundurmanız Gereken Belgeler
IATA Tehlikeli Mallar Yönetmeliği’nde açıklandığı ve listelendiği üzere, tehlikeli unsurlar; uçağa, yolculara, mürettebata ve başka yüklere ziyan verebilecek hususlardır. Bu nedenle, yalnızca DGR (Dangerous GoodsRegulation)ve yeni yayınlarla uyumlu olmalıdır. Bu ihtiyaçların karşılanmadığı durumlarda tehlikeli unsurlar katiyen kabul edilmez.
Belgeler, tehlikeli unsur nakliyatı zincirinde göz önünde bulundurulması gereken en kritik konudur, bu nedenle tehlikeli husus gönderilerinin dokümanlarını gerçek almanız gerekir. Tehlikeli husus nakliyesindeki tüm öğelerin hava irsaliyenizdeve ticari faturanızda “Öğe Açıklaması” altında beyan edildiğinden emin olun. Buna ek olarak, genişletilmiş bir memleketler arası konşimentoyu (AWB) tamamlamanız ve göndericinin beyanlarına 24 saatlik bir telefon numarası eklemeniz istenir. Bu dokümandaki rastgele bir yanılgı, gümrükte büyük gecikmelere yahut hasarlara yol açabilir.
Malzeme Güvenlik Bilgi Formu (MSDS), tehlikeli mal talebi, tehlikeli mal beyanı, tehlikeli bildirim, nakliye acil durum kartı yahut TREM kartı üzere tehlikeli unsurların sevkiyatı ile ilgili birçok doküman vardır.
Tehlikeli Unsur Nakliyeciliği Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tehlikeli husus nakliyatında dikkate alınması gereken birçok faktör vardır. Bu faktörleri aşağıdaki üzere sıralayabiliriz:
1.Belirli tehlikeli husus sınıfıyla ilgili süreç prosedürleri
Tehlikeli hususun yarattığı tehlike yahut risk düzeyine bağlı olarak, yükleme ve sevkiyat sırasında uygun taşıma – güvenlik prosedürleri gerekir.
2.Hedef ve orta noktalar
Her ülkenin farklı ithalat maddeleri vardır.Bu da taşınacak tehlikeli hususun o bölgeye girip giremeyeceğini tesirler.
3.DGR kargo özellikleri
Gönderinin boyutu ve yükü, tehlikeli unsurun hangi nakliye sistemiyle gönderilebileceğini belirleyecektir.Bazı tehlikeli unsurlar hava nakliyatı için uygun değildir.
4.Güvenli sıcaklık aralıkları
Her tehlikeli hususun gidebileceği en yüksek ve en düşük sıcaklıklar vardır. Bu yüzden tehlikeli hususların sınıfının dikkatle kıymetlendirilmesi gerekir. Bu tekliflerden sapılırsa, tehlikeli hususlar yanabilir ve hasara neden olabilir.
5.Belgeleme
Tüm tehlikeli mal gönderilerine yanlışsız Gereç Güvenlik Bilgi Formları (MSDS),Güvenlik Bilgi Sayfaları (SDS) ve tamamlanmış Gümrük Uygunluk Formları eklenmelidir.
6.Mevzuat
Taşımacılık mevzuatı, uyulması gereken kuralları yönetmede kıymetli bir rol oynamaktadır. Milletlerarası olarak, Birleşmiş Milletler’in Tehlikeli Malların Taşınmasına Ait Tavsiyeleri, IATA’nın Tehlikeli Mallar Düzenlemeleri ve ICAO Teknik Talimatları da tehlikeli husus nakliyeciliği için kullanılmaktadır.
7.Uygun paketleme, işaretleme ve etiketleme
Tehlikeli hususların, ambalajın, etiketleme ve işaretleme durumları, Tehlikeli Mallar Yönetmeliği ve mevzuatına uygun olmalıdır.
Tehlikeli Husus Nakliyatında Hakikat Firmayı Nasıl Bulurum?
Tehlikeli husus nakliyeciliği için profesyonel olmayan bir lojistik firmasıyla çalışmak, yüksek risk barındırır. Bir gönderinin ‘tehlikeli olmayan’ olarak yanlış tanımlanması, malların gümrüklerde reddedilmesine yol açar ve kıymetli cezalarla sonuçlanabilir. Yanlış beyan edilen tehlikeli mallar; para cezalarına, ek fiyatlara ve gümrüklerde tutulmaya yahut reddedilmeye neden olur. Hem eserden olup müşterinize mahcup olur müşteri kaybı yaşar hem de ziyan eder ek cezalarla karşılaşırsınız.
Daha da kıymetlisi, malların yanlış sınıflandırılması, taşıma sırasında hususları denetim eden işçi için gaz, sıvı ve kimyasallara maruz kalmaya, yangın yahut patlama riskine ve yüksek sıcaklık yahut yüksek asidik materyallerle temas yoluyla önemli güvenlik tehlikelerine neden olur.
Yukarıdaki detaylardan da görebileceğiniz üzere, tehlikeli unsur nakliyeciliği son derece uzmanlık gerektirenbir iştir. Zincirdeki herkesin; gerekli evraklar, etiketleme, nakliye gereklilikleri ve izlenecek yönetmelikler hakkında tam farkındalığa sahip olması gerekir.
Tehlikeli unsur nakliyatı her lojistik firmasının yapacağı bir iş değildir, yüksek seviyede planlama gerektirir.
Bu nedenle, lojistik hizmet sağlayıcısı; süreci, prosedürleri, DGR paketleme ve ambalajlama ihtiyaçlarını ve tehlikeli malları nakletmek için gereken dokümanları bilmelidir.
Çin İthalatçım, uzman işçileriyle tehlikeli unsurların başarılı bir halde taşınması için ilgili riskleri itimatla ele alır. Süreci, prosedürleri, paketleme ve ambalajlama ihtiyaçlarını; tehlikeli unsurları nakletmek için gereken evraklar konusunda uzman bir takıma sahiptir. Hava kargo için onaylanan tüm unsurları emniyetli bir formda istenilen bölgeye ulaştırır.
Siz de bir sonraki tehlikeli husus taşımacılığınız için rastgele bir sorun yaşamadan inançlı bir halde nakliyat yapmak isterseniz, daha fazla bilgi edinmek yahut uzman grubumuza danışmak için bugün Çin İthalatçım ile irtibata geçin.