ICAO Nedir? Başlıca Görevleri Nelerdir?
International Civil Aviation Organization manasına gelen ICAO, Memleketler arası Sivil Havacılık Örgütü manasına gelir. 4 Nisan 1947 tarihinde kurulmuştur. Birleşmiş Milletler tarafından yasal havacılık kuruluşu olarak hizmet verir.
ICAO’nun Yapısı
ICAO’ya üye olabilmenin şartı Birleşmiş Milletler ‘e üye olmaktır. BM’ye üye olan ülkeler, konseyden onay aldıktan sonra üyelik süreçlerini gerçekleştirebiliyor. ICAO’nun şu anda 190 üyesi bulunmakla birlikte, 36 yönetici organı vardır.
ICAO Genel Kurulu, üç senede bir toplanarak görüşme yapar. Her bir üyenin bir oylama hakkı bulunur. Bu toplantılarda ekonomik, hukukî ve teknik işbirlikleri konuşulur ve gözden geçirilir. Gelecek devir planları tespit edilir ve atılacak adımlar konuşulur.
ICAO’nun bünyesinde; Hava Seyrüsefer Ünitesi, Hava Nakliyatı Ünitesi, Hukuk Ünitesi, Teknik İşbirliği Ünitesi ve İdari Hizmetler Ünitesi olmak üzere beş farklı ünite bulunur.
ICAO’nun Amacı
- Sivil havacılığın tüm dünyada yaygınlaşmasını ve büyümesini sağlamak.
- Uçak dizaynlarını geliştirmek.
- Uçuş güvenliğini artırmak.
- Uluslararası havacılığın ekonomik boyutlarında sistem sağlamak.
- Uluslararası uçuşları sistemli hale getirmek.
ICAO’nun Misyon Tanımı
- Sivil havacılığın teknik istikametlerinde kelam sahipi kurumdur.
- Ekonomik ve hukuk ile ilgili havacılık kurallarında yetkili merciidir.
- Havalimanlarındaki imkanları ICAO geliştirir.
- Şirketler ortası haksız rekabeti önler.
- Bütün havalimanlarının birebir standarta yakın olması için teknik ekipman sağlar.
Türkiye ve ICAO
Türkiye, 1947 yılında kurulan ICAO’ya birinci yılında üç yıllık üyelik hakkı kazanmıştır fakat başka yıllarda üst üste gerçekleşen adaylıklarında oy bölünmeleri nedeniyle üyeliğini devam ettirememiştir. Şu anki koşullar içerisinde Türkiye, örgütün kuruluna gözlemci olarak katılmaktadır. Görüşme ve oylamalara katılamamakla birlikte; toplantıları izleyebilmektedir. Türkiye’yi ilgilendiren mevzularda sn hakkı baki olan şuramız Ulaştırma ,Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Sivil Havacılık Müdürlüğü üzere ünitelere bağlı olarak faaliyet göstermektedir.
ICAO Üyesi Ülkeler
ICAO üyesi ülkeler üç farklı küme altında toplanmıştır. Bu üç küme, öncelikli sıralamalarca belirlenmiştir. Birinci küme ülkeler; Kanada, Rusya, İtalya, Almanya, Fransa, İngiltere, Çin, Avustralya, Brezilya ve Amerika üzere hava yolu nakliyatında en çok değere sahip ülkelerdir. İkinci küme ülkeler; birinci kümede yer alan ülkeler kadar olmasa da hava seyrüseferi konusunda kıymetli bir yere sahip olan başka ülkelerdir.
Bu ülkeler; Arjantin, Mısır, İspanya, Hollanda ve Kolombiya üzere ülkelerdir. Costa Rica, Dominik, Malezya, Paraguay, Yunanistan, Sudan, Tunus, Birleşik Arap Emirlikleri üzere ülkeler ise üçüncü küme ülkelerinde yer alan ve coğrafik pozisyon açısından kıymet teşkil eden ülkelerdir.
IATA Ve ICAO Farkı
IATA, havayolu şirketleri ile ilgiyken; ICAO ise, ülkelerin havayolu yetkeleriyle ilgilidir. IATA, ICAO ile yakın işbirliğinde olup; kesimin gelişmesine katkı sunar. ‘’ IATA Yetkisi Nedir? Nasıl Alınır ‘’ diyorsanız yazımızı inceleyebilirsiniz.
Siz de ICAO ile işbirliği içerisinde olan IATA yetkili kurum Çin İthalatçım ile tanışabilir, hava yolu kargolarınızı itimatla taşıyabilirsiniz!’