Araç Taşımacılık ve Araç Lojistiği Nedir?
Araç nakliyatı ithal araçların ya da araçların yedek modüllerinin elleçlenmesi yani hakikat materyalin gerçek yere, yanlışsız ölçüde, gerçek şartlarda vb. ile taşınması süreciyle başlar. Araçların yahut araç yedek modüllerin antrepo alanlarına gönderilmesini, gümrükleme süreçlerini, sevk öncesinde yapılması gereken çeşitli süreçleri ve eserlerin satıcı firmalara sevkini içerir. Bütün bunlarla bir arada araç lojistiği birebir vakitte taşınmayı ve araçlara yüklenmeyi de kapsar.
Araç lojistiğinde öteki lojistik cinslerine nazaran biraz daha karışık olabilmektedir. Araç dağıtımında dakiklik, araç lojistiğinin en hassas olunması gereken zorluğudur. Bununla birlikte kalite odaklılık öteki lojistik tiplerinde olduğu üzere tekrar ön plandadır lakin kalite ve dakikliğin birlikte yürümesi araç lojistiğini karmaşık bir misyon haline getirmiştir.
Bunula birlikte lojistik içerisinde araçlar olduğundan ötürü hasar idaresi ve ambar idaresi üzere süreçleriyle yeniden öteki lojistik tiplerinden ayrılabilmektedir.
Araç lojistiği etapları:
- Mal Kabul Aşaması
- Depolama
- Mal Teslim
Genel evreler ve sıralama bu haldedir ama firmalar bu etaplara ek olarak farklı basamaklarda ekleyebilmektedir. Ekleme haricinde araç lojistiği firmaları her basamak içerisinde farklı süreçler yapabilmektedir. Yani araç lojistiği kademeleri her lojistik firması için değişik süreçler içerebilmektedir.
Araçlar ADR mevzuatınca UN numarasına sahip olsalar bile taşıma sırasında muaftır ancak deniz ve hava taşımalarında araçlar tehlikeli unsur statüsünde olduğu için UN numarasına atanarak taşıması gerçekleştirilir ( UN 3166 Motor, iç yanmalı yahut araç ).
Taşıma sırasında yapılması ve uyulması gereken kurallar mevcuttur.
- DGR formu hazırlanır.
- Dizel ise ¾ – akaryakıtlı ise ¼ oranında max yakıt bulunabilir.
- Lastikler inik durumda olacak.
- Yedek anahtarı evrak kabule teslim edilecek.
- IATA kurallarına uygun etiketleme yapılacak.